هر آنچه باید درباره نایلون بدانید

هر آنچه باید درباره نایلون بدانید

نایلون نوعی بسپار یا همان پلیمر است که توسط والاس کاروترز متخصص عالی شیمی در کمپانی دوپونت در سال 1935 ساخته می شود و اولین محصول نایلونی که مسواک با الیاف نایلون بود تولید شد و بعد از آن معروف ترین محصول نایلیونی که همان جوراب نایلونی زنانه بود به وجود آمد.

[su_spacer]

[su_quote]در جنگ جهانی دوم ابریشم کیمیا شده بود، بنابراین نایلون ساخته شد تا بجای ابریشم مورد استفاده قرار گیرد. نایلون در آن زمان در ساخت بعضی وسایل نظامی مانند چتر، جلیقه توپخانه ضدهوایی و تایرهای بسیاری از خودروهای نظامی به کار برده می شد[/su_quote]

[su_spacer]

حال برای اینکه بتوانیم ساختار نایلون را بهتر درک کنیم، باید ببینیم پلیمر چیست و از چه طبقه بندی های تشکیل شده است.

تعریف پلیمر

پلیمر یا بزرگ مولکول یا بسپار، مولکول های بسیار بزرگ است که از اتصال چند صد مونومر به یکدیگر و تشکیل زنجیره های بلند شکل می گیرد. کلمه Polymer ریشه یونانی دارد و از کلمه ” پلی ” به معنای چند و ” مر ” به معنی بخش یا قسمت تشکیل شده است.

 

مونومر چیست

مونومر کوچکترین واحد تکرار شونده پلیمر است. برای مثال اگر یک تسبیح را به بعنوان یک زنجیر پلیمر در نظر بگیرید، دانه های تسبیح در حکم مونومرهای آن هستند.

 

مفهوم پلیمریزاسیون

فرایندی است که در آن مولکول های مونومر به هم متصل شده تا یک مولکول بزرگ پلیمر را شکل دهند. لیمریزاسیون فرایند به هم پیوند دادن مونومرها از طریق یک سری واکنش های شیمیایی می باشد.

 

طبقه بندی انواع پلیمر

پلیمرها را می توان از طریق مختلف دسته بندی کرد که مرسوم ترین آنها به شرح زیر می باشد:

  • انواع پلیمر از لحاظ منشا
  • انواع پلیمر از لحاظ واکنش به حرارت
  • انواع پلیمر از لحاظ ساختار زنجیره ها
  • انواع پلیمر از لحاظ بلورینگی
  • انواع پلیمر بر پایه مونومر
  • انواع پلیمر از لحاظ کاربرد و خواص فیزیکی
  • انواع پلیمر از لحاظ آرایشی تا کیتیسته

پلیمرها در طبیعت به فراوان یافت می شود و بیشتر آنها از نفت خام بدست می آیند. حال که با مفهوم پلیمر آشنا شدیم پس زمانی که عبارت ” نایلون نوعی پلیمر است ” را می شنویم مفهوم آن را نیز به درستی درک می کنیم.

 

عناصر تشکیل دهنده نایلون

نایلون از 4 عنصر کربن، هیدروژن، نیروژن و اکسیژن تشکیل شده است. البته همه این عناصر در طبیعت یافت می شود. کربن را از زغال سنگ، نیتروژن و اکسیژن را از هوا و هیدروژن را هم از آب می گیرند. امروزه برای تولید نایلیون عناصر فوق را از گاز طبیعی، نفت خام، چوب ذرت و پوسته جو تهیه می کنند.

برای تولید نایلون دو مولکول را با هم پیوند می زنند تا مولکول درشتی حاصل شود، از پیوند این دو مولکول ماده ای به اسم نمک نایلون بدست می آید، این نمک را در دیگ های بخار تا درجه ی بالا حرارت می دهند و در نهایت از این مولکول ها زنجیره ای بوجود می آید که بسپار نامیده می شود.

بسپار چون حرارت بالای دیده است به صورت مایع بسیار غلیظ در آمده، این مایع را از صفحه های مشبکی که سوراخ های فراوان و بسیار زیادی دارد می گذرانند. مایع پس از عبور به صورت الیاف خارج و پس از سرد شدن سفت می گردد و با تابیدن چند رشته از آنها یک نخ نایلون پدید می آید. پس از اتمام این مراحل نخ نایلون رو آنقدر می کشند تا طولش به 3 یا 4 برابر طول اولیه خود برسد بدین صورت نخ محکم و کش داری به نام نایلون فرام می شود.

 

موارد استفاده نایلون

بیشترین کاربرد نایلون ها در تهیه الیاف پارچه و صنایع نساجی بوده و در تهیه قطعات صنعتی هم کاربرد دارند.نایلون ها قدرت مکانیکی خوبی دارند و به این علت در این صنایع مورد استفاده قرار می گیرد.

استفاده نیلون در صنایع مختلف بسیار متنوع است و یکی از مهم ترین مواردی که می توان به آن اشاره کرد استفاده در صنایع بسته بندی به دلیل محافظت کردن از محصولات در برابر آلودگی ها، گرد و خاک و… می باشد.[su_spacer]

در این نوشته ما سعی کریم شما را با نایلون و چگونگی تولید آن آشنا کنیم، خوشحال می شویم که سوال و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

اشتراک گذاری این مقاله

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

جستجو در سایت


آخرین مقالات


برچسب ها


مشاهده نمونه کارها